Data:
Czwartek, 23.11.2017
Imieniny:
Adeli, Felicyty, Klemensa
Szukaj:



Kuchnia dużego formatu


Wymiernych skutków tej wizyty jest znacznie więcej, w drugim dniu spotkania, 17 lutego br w porozumieniu podpisanym przez Rektora WSHiG dr Romana Dawida Taubera i Dyrektora ZS mgr Waldemara Bartosika czytamy m.in. o wymianie zagranicznej i odbywaniu praktyk przez młodzież z Małkini, wzbogaceniu bazy dydaktycznej szkoły, podejmowaniu działań zmierzających do poprawy jakości kształcenia młodzieży na kierunkach gastronomiczno - hotelarskich, turystyki, zarządzania i marketingu.

Ponadto w ZS w Małkini powstanie punkt informacyjny dla kandydatów na studia w WSHiG w Poznaniu, a w przyszłości Ośrodek Kształcenia Kadr i Zamiejscowy Wydział Wyższej Szkoły Zarządzania i Gastronomii. Będzie to trzecia z kolei uczelnia wyższa na terenie powiatu ostrowskiego i pierwsza w regionie kształcąca w kierunku hotelarstwa, gastronomii i turystyki.

Spotkanie, które miało miejsce w dniach 16 -17 lutego w Małkini jest już kolejnym, pierwsze odbyło się po tym, jak uczniowie Zespołu Szkół zwyciężyli w Ogólnopolskim Przeglądzie Stołu Bożego Narodzenia i Tradycji Bożego Narodzenia. Zajmując I miejsce szkoła w Małkini została zauważona przez Rektora Taubera i nawiązała się współpraca między szkołami, która ma na celu przede wszystkim uświadomienie małkińskiej młodzieży możliwości, jakie oferują jej studia wyższe; dalsze kształcenie się, inwestowanie w siebie, aby w przyszłości móc osiągnąć zamierzony sukces.

Spotkania z dr Romanem Dawidem Tauberem nie są jedynie suchą teorią, przede wszystkim wiążą się z praktycznym zaprezentowaniem młodzieży sztuki kulinarnej i możliwości, jakie związane są z ukończeniem studiów. Młodzież z klas gastronomicznych miała okazję podziwiać sztukę przygotowywania potraw i degustować specjały serwowane przez studentów uczelni i samego Rektora, który również jest kucharzem, Szefem Stulecia, Mistrzem Millenium 2000 Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego w Peru. Na prezentacji serwowano dania kuchni śródziemnomorskiej z wieloma gatunkami owoców morza oraz specjały kuchni staropolskiej. W tym miejscu należy dodać, że w ramach porozumienia planowany jest cały cykl spotkań i prezentacji, następne już za miesiąc, kiedy to uczelnia będzie serwować rarytasy cukiernicze. Małkińska młodzież powinna być wyjątkowo usatysfakcjonowana, ponieważ miała okazję, aby przekonać się jak wygląda praca zawodowców i jak smakują potrawy z kuchni świata.
W pokazie i degustacji przygotowanej przez gości uczestniczyli: Dyrektor ZS Waldemar Bartosik, Dyrektor Iwona Kubaszewska, Starosta Ostrowski Tadeusz Legacki, Wójt Gminy Marek Kubaszewski i Radni Powiatu Andrzej Sadowski i Krzysztof Winiarski.

Podczas pokazu była mowa nie tylko o tajnikach kuchni świata ale również o programie nauczania w WSHiG w Poznaniu. Uczelnia ta przygotowuje młodzież do zajmowania stanowisk w jednostkach obsługi ruchu turystycznego, do pracy w hotelach, do pracy w administracji samorządowej i rządowej na stanowiskach odpowiedzialnych za rozwój turystyki i rekreacji oraz w organizacjach społecznych. WSHiG posiada wykładowców z najlepszych uczelni w kraju oraz instruktorów praktyków zatrudnionych w hotelach takich jak: Forum, Jan III Sobieski, Sheraton, Victoria IHC. Również absolwenci uczelni znajdują zatrudnienie w renomowanych obiektach na terenie kraju i zagranicą. W szkole kładzie się duży nacisk na naukę języków obcych, studenci uczą się aż dziewięciu. Istotną częścią nauczania są praktyki zawodowe na całym świecie. Na takim stażu studenci mają zagwarantowane bezpłatne zakwaterowanie i wyżywienie, zwrot kosztów podróży, a ich zarobki pozwalają na pokrycie czesnego. Uczelnia z powodzeniem kształci wysoko wykwalifikowaną kadrę pracowniczą i fakt, że w przyszłości filia WSHiG powstanie właśnie w Małkini jest wielkim sukcesem osób, które pracują nad tym projektem, do grona tego należą: Rektor WSHiG, dyrekcja małkińskiego "Staszica", Starosta Legacki oraz Wójt Kubaszewski.

Już teraz można mówić o Małkińskim sukcesie, ponieważ dużą szansą dla tej młodzieży jest kontakt ze studentami z Poznania, ich doświadczeniem i nowoczesnymi sztukami kulinarnymi w różnych formach z całego świata. W końcu rzadko która szkoła ma szansę na taką współpracę, gdzie na pierwszym miejscu stawia się rozwój młodzieży, poprawę jakości kształcenia i zaplecza dydaktycznego.


Młodzież z Małkini ofertą nauki w WSHiG już w chwili obecnej jest zainteresowana, a po ostatnim spotkaniu zainteresowanie zapewne wzrośnie, przynajmniej o dwie osoby, ponieważ za udział i pomoc w prezentacjach kulinarnych otrzymały one z rąk Rektora stypendium mieszkaniowe.



Sam Rektor Tauber twierdzi, że uzyskanie dyplomu WSHiG jest jak paszport, którego posiadacz staje się obywatelem świata.

Współpraca między szkołami zapewne będzie kontynuowana, widać duże zaangażowanie zarówno ze strony Poznania, jak i Małkini, a korzyści związane ze współpracą są obiecujące.

Przeczytaj ponadto wywiad z Rektorem WSHiG













Dodano: 2004-02-19 13:18:05


Biuletyn Informacji Publicznej

Budżet Obywatelski Małkinia Górna 2018

Strategia Rozwoju Gminy Małkinia Górna w latach 2016 - 2022

Program Rewitalizacji Gminy Małkinia Górna na lata 2016-2022

Oświata

Wykaz sołectw

Gminny Ośrodek Kultury i Sportu

Biblioteka Publiczna w Małkini Górnej

Ośrodek Pomocy Społecznej

Gospodarka odpadami

Ochotnicza Straż Pożarna w Małkini Górnej

Założenia do planu zaopatrzenia w ciepło, energię elektryczną i paliwa gazowe dla Gminy Małkinia Górna

Plan Gospodarki Niskoemisyjnej

Gminna Wideoteka

Europejski Funduszu Rozwoju Regionalnego

Projektu Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu mieszkańców Małkini Górnej poprzez udostępnienie internetu 90 gospodarstwom domowym i utworzenie 3 PIAP

Mapa Gminy

hammaro.se

Nadbużańska Noc Świętojańska

Herb i Flaga Gminy Małkinia Górna

Między Bugiem a Narwią

Gospodarstwo Agroedukacyjne

Suwalska Specjalna Strefa Ekonomiczna

Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej

Dziennik Urzedowy

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie



Newsletter
Jeżeli chcesz być powiadamiany o nowosciach w naszym serwisie wpisz swójadres email.










stat4u